Het Waterschap Noorderzijlvest wilde beter inzicht in de staat van hun bruggenareaal, dat uit maar liefst 80 bruggen bestaat. Deze bruggen beginnen het einde van hun levensduur te bereiken, wat een aanzienlijke uitdaging vormt. Door een grondige analyse, gebruikmakend van de relevante NEN-normen, werd de onderhoudstoestand van de bruggen inzichtelijk gemaakt. Wanneer een brug de NEN-norm niet haalde werd verder onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat bij een aantal bruggen de veiligheid in het geding was. Dit resulteerde in een doelgericht renovatieprogramma van vier jaar, waarbij uiteindelijk 15 bruggen in clusters van ongeveer vier tegelijk zijn gerenoveerd.
Circulariteit was een centraal thema in deze renovatie, want het Waterschap Noorderzijlvest streeft naar duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Hierbij werd de R-ladder toegepast, een model voor circulaire strategieën. De genomen circulaire maatregelen zijn onder andere het gebruik van modulaire brugdekken en voorhangschorten die eenvoudig te vervangen en te hergebruiken zijn. Daarnaast werden stalen liggers, leuningen, houten damwanden, remmingswerken en beton waar mogelijk hergebruikt in plaats van gestort. Er is ook meerdere keren ingezet op levensduur verlengend ontwerp voor het behoud van bruggenhoofden door deze te ontlasten van verkeersbelasting.
Programmatische aanpak van renovaties
Door gebruik te maken van NEN-normen (NEN- 2767, 8701 ), waarmee door middel van een conditiemeting de onderhoudstoestand van de brug is bepaald, en uitgebreide analyses kreeg Waterschap Noorderzijlvest een helder beeld van de onderhoudstoestand van hun bruggen. Dit inzicht in de staat van het bruggenareaal is cruciaal voor het gericht aanpakken van de renovaties. Door de staat van onderhoud inzichtelijk te maken kunnen de bruggen in de toekomst gemakkelijker naar een andere beheerder worden overgedragen.
Programma-aanpak voor meerjarenplanning
Het meerjarig renoveren van meerdere bruggen tegelijkertijd maakte het mogelijk om beter te plannen en circulaire doelen te realiseren. Deze programmatische aanpak bood meer voordelen dan het individueel aanpakken van een brugrenovatie.
Flexibiliteit en kwaliteit in de inkoopstrategie
Er werd bewust afgeweken van de standaard inkoopprocedure. De raamovereenkomst was gericht op flexibiliteit en kwaliteit. Hierdoor kon de markt al in een vroeg stadium betrokken worden. Ook gaf dit ruimte voor innovatieve oplossingen van aannemers. Deze aanpak zorgde voor een hogere kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden en stelde het Waterschap Noorderzijlvest in staat om snel in te spelen op onvoorziene uitdagingen.
Maak gebruik van bestaande informatie
Maak gebruik van de beschikbare kennis en informatie over circulariteit en inkoop. Er is namelijk al heel veel bekend over hoe circulariteit kan worden geïntegreerd in projecten. Je hoeft zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden.
Openhouding van de opdrachtgever
Zorg voor een open en duidelijke communicatie met de markt. Dit helpt om verwachtingen te managen en de beste resultaten te behalen.
Neem de tijd
Circulair inkopen kost tijd. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is ingepland om de circulaire doelen te bereiken en betrek de markt al bij de start van het ontwerp.
Wees realistisch
Wees praktisch en realistisch in je aanpak. Overweeg daarbij goed hoeveel tijd en middelen je investeert en wat dit uiteindelijk oplevert.
Bekijk het webinar terug met Kurt Meijer, senior projectleider bij Waterschap Noorderzijlvest.
Bekijk hier de Marktvisie en Inkoopstrategie Circulaire Viaducten en Bruggen
Lees hier meer over het Samenwerkplatform Circulaire Viaducten en Bruggen
Vind jouw volgende stap met ons stappenplan circulair inkopen.
Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.