Bedrijfskleding: gerecycled materiaal, langere levensduur en een retoursysteem

Laatst geupdate:
Index

    De gemeente Amstelveen wil zo circulair mogelijke bedrijfskleding. Daarom ging zij op zoek naar een partij die bedrijfskleding kon leveren, reinigen én repareren.

    Criteria van de aanbesteding

    Het project werd Europees openbaar aanbesteed. In de aanbesteding nam de gemeente Amstelveen de volgende criteria op:

    • zo veel mogelijk gerecyclede materialen gebruiken
    • de kleding goed onderhouden voor een langere levensduur
    • een retoursysteem inrichten voor een end-of-use scenario

    Impact van het project

    In december 2021 werd de opdracht gegund. De verwachte impact is als volgt:

    • aantal kledingstukken: 280
    • gerecycled materiaal: 10 tot 15%
    • onderhoud: de kleding wordt centraal gewassen voor de regie over de behandeling; om dat te realiseren zijn goede inlever- en ophaalmogelijkheden ingericht
    • end-of-use: retoursysteem met recycling, bijvoorbeeld tot bouwmateriaal

    Deze 3 factoren maakten dit project tot een succes

    1. Een opdrachtnemer met overzicht op activiteiten in de keten
      De gemeente Amstelveen koos voor een opdrachtnemer die de keten kan overzien, van productie tot verwerking. Die keuze hielp om de circulariteit in de hele keten te stimuleren en bewaken. Het is slim om bij de aanbesteding te letten op de invloed van de potentiële opdrachtnemers. Let er wel op dat je niet meteen alle kleine partijen uitsluit.
    2. Circulair contractmanagement
      De gemeente Amstelveen liet een innovatieverplichting opnemen in het contract. Concreet: de opdrachtnemer moet het percentage gerecycled materiaal in de bedrijfskleding tijdens de contracttijd verhogen. Door innovatie contractueel vast te leggen, stimuleer je verdere verduurzaming en zorg je er bovendien voor dat de opdrachtnemer ook na levering betrokken blijft.
    3. Transparantie en vertrouwen
      In dit project zette de gemeente Amstelveen in op een goede relatie met de opdrachtnemer. Dit deed zij onder andere door geen sancties in het contract te laten opnemen. En door uit te gaan van partnerschap, in plaats van de meer traditionele relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

    Tips voor een vergelijkbaar project

    1. Bouw prikkels in voor grip op de circulaire cyclus.
      Werknemers kunnen de circulaire bedrijfskleding op veel plekken inleveren of laten ophalen voor reiniging en reparatie. Door dit zo goed mogelijk te faciliteren, doen zij dit ook echt. Daardoor kan de gemeente Amstelveen de aantallen en staat van de kleding in de gaten houden. Waar nodig, wordt de kleding meteen gerepareerd. Een ander voordeel van deze inzameling is dat de kleding op een centrale plek kan worden gereinigd. De opdrachtnemer zorgt ervoor dat de kledingstukken de beste behandeling krijgen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan.
    2. Betrek de interne organisatie.
      Door bijvoorbeeld een klankbordgroep op te richten, kun je bij gebruikers nagaan wat zij nodig hebben. Ook kun je hen de kleding laten beoordelen. Qua look & feel, maar ook of het wel lekker zit (draagproef). Dit is cruciaal in aanbestedingen waarbij de werknemers het product zelf moeten gaan gebruiken.
    3. Controleer duurzame beloften.
      Ga na de aanbesteding in gesprek met de marktpartijen om hun technische specificaties te verifiëren. Het is belangrijk om goed na te gaan of zij de beloftes van hun inschrijving kunnen waarmaken.

    Nu zelf aan de slag?

    Vind jouw volgende stap met ons stappenplan circulair inkopen.

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.