Wat is circulair inkopen?

Circulaire inkoop is een belangrijk instrument om tot een circulaire economie te komen. Daarin zet je producten, onderdelen en materialen zo hoogwaardig mogelijk opnieuw in. Daardoor behouden ze hun waarde in gesloten kringlopen.

De circulaire economie is belangrijk omdat hoogwaardige grondstoffen schaarser worden en op den duur uitgeput raken. Het is dus van belang om inzet van grondstoffen te minimaliseren, en producten en materialen beter herbruikbaar te maken. 

Bij circulair inkopen focust een organisatie op het optimaliseren van de grondstoffenstroom, op deze drie manieren:

  • versmallen: het primaire grondstoffengebruik terugbrengen door minder materiaal te gebruiken of door te kiezen voor secundair of biobased materiaal
  • verlengen: de levensduur van producten en componenten verlengen, bijvoorbeeld door onderhoud of het hergebruiken van producten en/of componenten
  • sluiten: materiaalstromen sluiten door de gebruikte materialen steeds opnieuw te hergebruiken waardoor het niet eindigt als afval.

Dit draagt allemaal bij aan een zo laag mogelijke impact op het milieu.

Er zijn twee soorten circulariteit:

  • gerealiseerde circulariteit: reeds gebruikte producten of materialen inzetten
  • potentiële circulariteit: nieuwe producten inzetten die in de toekomst goed herbruikbaar zijn

Nu inkopen, met afspraken voor straks

Goede afspraken maken is heel belangrijk bij circulair inkopen. Het gaat namelijk niet alleen om een eenmalige koop nu, maar ook over toezeggingen voor de toekomst. Denk aan afspraken over onderhoud, retourname en retourwaarde. Dat is nodig om tot een echte cirkel te komen – één die niet stopt na jouw inkoop.

Niet alleen voor inkopers

Circulair inkopen is een proces dat veel mensen in de organisatie raakt. Het is dus zeker niet alleen een zaak van de inkopers! Je zou daarom misschien beter kunnen spreken van circulair opdrachtgeven. Klik op één van de knoppen hieronder om te ontdekken wat jouw rol is in dit proces.

Heb je een vraag?:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.