Veelgestelde vragen

1. Algemene informatie over circulair inkopen

  • Wat is circulair inkopen? 

    Circulaire inkoop is een belangrijk instrument om tot een circulaire economie te komen. Daarin zet je producten, onderdelen en materialen zo hoogwaardig mogelijk opnieuw in. Daardoor behouden ze hun waarde in gesloten kringlopen.
    Bij circulair inkopen focust een organisatie op het optimaliseren van de grondstoffenstroom, op deze drie manieren:
    – versmallen: het primaire grondstoffengebruik terugbrengen door minder materiaal te gebruiken of door te kiezen voor secundair of biobased materiaal
    – verlengen: de levensduur van producten en componenten verlengen, bijvoorbeeld door onderhoud of het hergebruiken van producten en/of componenten
    – sluiten: materiaalstromen sluiten door de gebruikte materialen steeds opnieuw te hergebruiken waardoor het niet eindigt als afval.

  • Wat is een circulaire economie? 

    Een circulaire economie gaat om het zo efficiënt mogelijk inzetten van grondstoffen. Alles wat we gebruiken, wordt weer opnieuw gebruikt of ‘teruggebracht’ in de economie – we maken de cirkel rond. En áls er grondstoffen overblijven aan het einde van de levenscyclus van een product, worden die weer ingezet om nieuwe producten en materialen te maken. Afval is dus ook een grondstof.

    In de circulaire economie speelt, naast de omvang, het waarde behoud van grondstoffen en producten een cruciale rol. Waardebehoud hangt samen met een langere levensduur van producten, onderdelen en grondstoffen. Zo neemt de grondstoffenefficiëntie toe.  Klik hier voor meer informatie: Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 – 2030 | Beleidsnota | Rijksoverheid.nl.

  • Waarom een circulaire economie?

    We staan voor grote duurzaamheidsopgaven: de opwarming van de aarde, de vermindering van biodiversiteit en wereldwijd staat onze leefomgeving onder druk. Deze problemen worden grotendeels veroorzaakt door de overmatige consumptie van grondstoffen voor producten, energie en voeding. De resulterende milieu-impact overschrijdt de grenzen van wat de aarde kan verdragen. 

    De wereldwijde vraag naar grondstoffen is sinds 1970 verdrievoudigd. Als deze groei doorzet, zal het gebruik van grondstoffen tot 2060 nog eens verdubbelen (klik hier voor de Integrale Circulaire Economie Rapportage, 2023). Dit roept op om radicaal efficiënter om te gaan met de beschikbare grondstoffen. Dat wil zeggen: grondstoffen minder, intensiever en langer gebruiken. Zo verminderen we milieu-impact en verbeteren we de leveringszekerheid van grondstoffen.  

  • Wat is het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen?

    Inkoop is één van de sleutelfactoren die bijdragen aan het vergroten van de impact van de circulaire economie. Om circulair inkopen te versnellen, bij zowel publieke inkopers als private inkopende organisaties, is een gezamenlijke aanpak van de overheid en het bedrijfsleven nodig. Om hieraan een significante bijdrage te leveren werken PIANOo, Rijkswaterstaat, Nevi en MVO Nederland – mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – samen aan het thema circulair inkopen. Klik hier om meer te lezen. 

  • Wie zitten er in het VCI?

    Het VCI bestaat uitPIANOo, Rijkswaterstaat, Nevien MVO Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

  • Hoe leg ik contact met het VCI?

    Daarvoor hebben wij een contactformulier. Klik hier voor het formulier.

2. Evenementen

  • Zijn er evenementen of bijeenkomsten waar ik gelijkgestemden kan ontmoeten?

    Het VCI organiseert gedurende het jaar regelmatig evenementen en bijeenkomsten waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Blijf op de hoogte door hier naar onze evenementenpagina te gaan en dit artikel te volgen, waar we evenementen van derden delen. 

  • Ik heb geen deelnamelink ontvangen voor een webinar of training, wat kan ik doen?

    Voorafgaand aan het evenement ontvang je een kijklink in je mailbox. Niet ontvangen? Controleer dan eerst je spam. Vind je daar ook geen link? Vul hier dan het contactformulier in en geef aan dat je geen link hebt ontvangen. We sturen je z.s.m. de link. 

  • Zijn er kosten verbonden aan de deelname van de webinars en trainingen van het VCI?

    Nee, deze zijn altijd gratis. 

  • Waar kan ik de webinars of trainingen terugkijken?

    Om een webinar terug te kijken, dien je je vooraf aan te melden. Na het webinar ontvang je een link waarmee je de opname kunt bekijken. Trainingen worden niet opgenomen en zijn daarom niet beschikbaar om terug te kijken. 

  • Waar kan ik me inschrijven voor een webinar of training?

    Bezoek hier onze evenementenpagina om alle aankomende evenementen georganiseerd door het VCI te bekijken. Onderaan de pagina vind je een inschrijfformulier. Door je daar in te schrijven, ontvang je voorafgaand aan het evenement de benodigde informatie. 

  • Ik wil op de hoogte blijven van aankomende evenementen, hoe kan ik dat doen?

    Houd hier onze evenementenpagina in de gaten. Daarnaast kun je ons volgen op LinkedIn en je aanmelden voor onze kwartaal nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan onderaan deze pagina. 

3. Tips en tools

  • Welke stappen moet ik nemen om circulair in te kopen?

    Hiervoor hebben wij een stappenplan opgesteld. Het stappenplan bestaat uit twee delen:

    1) interne organisatie

    2) inkoopproces.

    Elk deel doorloopt zes stappen. Per stap zijn de belangrijkste uitganspunten opgenomen en worden concrete actiepunten meegegeven. Bekijk hier het stappenplan.

  • Is er ook een e-learning over circulair inkopen?

    Ja, deze is gratis beschikbaar en kan je hier vinden. 

  • Is het VCI internationaal?

    Ja, het VCI is ook internationaal. Hiervoor hebben we ook een Engelstalige website. De Engelstalige website is hier te vinden.  

4. Inkoopproces

Staat je vraag er niet tussen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.