Inkoper

In je rol als inkoper onderhoud je het contact met toeleveranciers in de keten. Jij kunt de juiste leveranciers selecteren op basis van de gekozen circulaire richting. Met de gekozen leveranciers kun je per opdracht de overige voorwaarden bespreken en een juiste prijs overeenkomen.

In de ideale wereld bouw je ook een langetermijnrelatie op met je leveranciers. Je kunt met circulaire leveranciers een ontwikkelpad afspreken. Je spreekt bijvoorbeeld af dat de leverancier zijn circulaire aanbod steeds verder optimaliseert, en dat je de relatie beëindigt als dat niet gebeurt.

Om circulair in te kopen is het van belang dat je interne organisatie voorbereid is op de inrichting van een circulair inkoopproces. Welke rol speel jij als inkoper hierin? Hieronder verwijzen we je door naar de stappen die voor jou van belang zijn.

Interne organisatie: dit zijn jouw stappen

Klik op de stap om te ontdekken hoe je de interne organisatie verder voorbereidt op een circulair inkoopproces:

Inkoopproces: dit zijn jouw stappen

Klik op een van de stappen om vanuit jouw rol het inkoopproces verder circulair in te richten:

Tips

  • Zorg ervoor dat je per speerpunt een paar goede leveranciers in kaart hebt en dat je het over de meest belangrijke voorwaarden al eens bent. Zo kun je snel een leverancier kiezen, afgestemd op de focus van de opdrachtgever.
  • Vraag potentiële leveranciers naar hun circulaire ervaringen (referenties) en de stappen die zij willen nemen in de komende jaren. Dit geeft inzicht in hoeverre een leverancier daadwerkelijk ontwikkelstappen heeft gezet en nog gaat zetten.
  • Spreek met leveranciers af welke stappen zij willen zetten de komende jaren en concretiseer dit met ‘kritieke prestatie indicatoren’ (kpi’s). Mocht een leverancier zonder goede reden achterblijven op zijn toezeggingen, dan kun je op zoek gaan naar een nieuwe preferred circular supplier.
Heb je een vraag?:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.

We gebruiken jouw gegevens alleen om jouw aanmelding te verwerken en contact met je op te nemen.