Bijeenkomst ‘Publiek en privaat inkopend Nederland voor een circulaire economie’ op 7 november 2024

Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, is een herziening van de manier waarop we materialen produceren, gebruiken en hergebruiken cruciaal. Inkopers stuiten daarbij op veel vragen: Hoe kan inkoop bijdragen aan deze transitie? Wat kunnen we leren van de praktijk? Hoe gaan we om met dilemma’s en weerstanden? Daarover gaat het gesprek tijdens de bijeenkomst ‘Publiek en privaat inkopend Nederland voor een circulaire economie’.

Wat is er al gedaan?  

In november is het twee jaar geleden dat een groot aantal (semi-) publieke organisaties de handtekening onder het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) hebben gezet. De Manifestpartijen bouwen aan een community rondom het onderwerp MVOI. In juni 2023 volgde het bedrijfsleven met het Manifest Sustainable Procurement waarin private partijen zich committeren aan het zetten van stappen om duurzaam inkopen de norm te maken.

Wat gaan we doen?

De bijeenkomst op 7 november is daarom een samenwerking van de Manifestpartijen PIANOo en SDG Nederland. Samen met het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen duiken we tijdens dit evenement in de wereld van circulair inkopen. Doel is ons netwerk verbreden en ons bereik als inkopend Nederland vergroten, om zo gezamenlijk nog meer impact te maken.

Voor wie?

Voor adviseurs, inkopers, contractmanagers of duurzaamheidsmanagers bij een publieke of private organisatie die in hun rol zich bezig houden met inkoop. (Als je niet betrokken bent bij het inkoopproces verwijzen we je graag door naar één van onze andere evenementen). Kom langs en ontmoet gelijkgestemde professionals die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Wij kijken uit naar je komst! 

Waarom is dit interessant voor jou?

  • Je breidt je netwerk uit met experts en professionals uit het inkoopveld 
  • Samenhang tussen MVOI, SDG’s en Circulair inkopen en inzicht in de circulaire transitie
  • Inspirerende deelsessies over Wet en Regelgeving, Ketensamenwerking en Praktijkvoorbeelden

 

Het programma

Onderdeel programmaTijdToelichting
Inloop deelnemers13.00 uurWe ontvangen jullie vanaf 13.00 uur
Start programma13.30 uurJoost Brouwer van Bureau 2030 heet jullie van harte welkom en neemt jullie mee in het programma van deze middag.
Plenaire opening13.50 uurGraag stellen wij ons voor!
Hans Bloemendaal en Stephanie Steffers (beiden PIANOo) en Mirjam Kibbeling (Lectoraat Publieke Inkoop, Alliantiecoördinator SDG Nederland, Nevi) vertellen jullie meer over Het Versnellingsnetwerk Circulair inkopen, het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) en het Manifest Sustainable Procurement (MSP).
Hoe krijgen we de cirkel rond?14.05 uurWat verbindt de SDG’s en de manifesten MVOI & MSP in de ambitie om een duurzame, circulaire samenleving vorm te geven? Mirjam Kibbeling
 gaat samen met jullie op zoek waar de dwarsverbanden liggen en hoe we elkaar kunnen versterken.  
Circulaire economie en circulaire inkoop: van schattig naar schaal.14.20 uurHanneke van der Heijden (Gemeente Rotterdam en oprichter van IN transities) deelt haar ervaringen in het meenemen van de organisatie in de circulaire transitie. Hoe maak je de stap van pilotproject naar standaard? Hoe geef je innovatie op een passende manier plek in de core business van je organisatie? Hoe zit het met draagvlak voor verandering? En hoe kan inkoop en opdrachtgeverschap een betekenisvolle impuls geven aan die transitie?
Pauze&netwerken15.15 uurTijdens de break en maken we nader kennis met elkaar onder het genot van een (lokaal en duurzaam) hapje en drankje.
Deelsessies15.40 uurDeelsessie 1- Hoe zet je een circulaire opdracht in de markt? We gaan kort in op de theoretische stappen die je kan zetten als het gaat om circulaire inkoop. Waar lopen we tegen aan, wat zijn successen maar ook; welke belemmeringen ervaren we en hoe gaan we hiermee om? Jeroen Kuilman (Rever) en Martin Wagelaar (Gemeente Almere) nemen je aan de hand van een praktijkcase in de circulaire kantoorinrichting hierin mee.
15.40 uurDeelsessie 2: Wet en regelgeving – waar moeten we rekening mee houden als we circulair gaan inkopen, wat helpt ons wel (of misschien wat helpt ons minder goed?). Eveline Bakker (Circulaw) zal jullie meenemen in de relevante wet en regelgeving voor een circulaire economie en specifiek circulaire inkoop aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
15.40 uurDeelsessie 3: Ketensamenwerking – Hoe kan door middel van circulaire inkoop de ketensamenwerking worden gestimuleerd? Aan de hand van concrete voorbeelden uit de wereld van circulair textiel gaan we hierover het gesprek aan met elkaar. Lisanne van ’t Hoff (Rijkswaterstaat) neemt jullie mee in ketensamenwerking in de wereld van circulair textiel.
Plenaire afsluiting16.30 uurJoost Brouwer sluit het programma met jullie af.
Netwerk borrel16.30 uur tot 17.30 uurBorrel mee, geniet van de lokale producten van KAS en bouw je netwerk verder uit!
Het programma op 7 november

Praktisch

  • Datum: donderdag 7 november 2024.
  • Tijd: 13.30 – 16.30 uur (inloop vanaf 13.00, afsluiting met een borrel)
  • LocatieKAS te Woerden. Leuk om te weten: op dit moment ziet KAS zichzelf als de meest duurzame meetinglocatie van Woerden, met grote ambities om verder te verduurzamen! Dat zie je terug in de manier waarop wordt omgegaan met water, energie, het eten en drinken en de inzet van medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zie je gebruikte materialen in en rond het gebouw terug en bevat de buitengevel meer dan 3.600 planten! Lees meer op de website van KAS.
  • Hoe kom ik hier: met het OV of met de (elektrische) auto; plan hier je reis naar KAS.
  • Kosten: Het event is kosteloos bij te wonen.
  • Inschrijven: via onderstaand formulier.

Kom je ook?

Inschrijfformulier bijeenkomst 7 november

We gebruiken je gegevens alleen voor het sturen van informatie over dit evenement. Daarna verwijderen we jouw gegevens. Door dit formulier in te vullen ga je hiermee akkoord.

Deze bijeenkomst is enkel voor adviseurs, inkopers, contractmanagers of duurzaamheidsmanagers bij een publieke of private organisatie, die zich in hun rol bezig houden met inkoop. Als je wel betrokken bent bij het inkoopproces maar dat niet uit je functie blijkt, neem dan een omschrijving op zodat we contact met je op kunnen nemen. Als je niet betrokken bent bij het inkoopproces verwijzen we je graag door naar één van onze andere evenementen.
Akkoord gegevensverwerking(Required)
Ik ga akkoord met de verwerking van de in dit formulier verstrekte gegevens. Je gegevens raadplegen we enkel ten behoeve van dit specifieke evenement. Daarna worden deze verwijderd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.