Buyer group voeding in de zorg: aan de slag met de eiwittransitie

Laatst geupdate:
Index

    Een gehaktbal, kipfilet en soepvlees: in de zorgsector eten patiënten, bewoners, medewerkers en bezoekers nogal wat vlees. Inmiddels weten we dat de invloed van deze dierlijke producten op het milieu is enorm. Nu er meer aandacht komt voor de milieu-impact van vlees en er meer alternatieven op de markt komen, eten consumenten steeds minder vlees. Tijd om te verkennen hoe dit ook in de zorgsector duurzamer kan.

    Bij zorginstellingen ontstaat de behoefte om minder dierlijke eiwitten te serveren. Daarvoor moet zorginstellingen het voedingsaanbod wel veranderen en anders inkopen. Tijd voor een transitie dus. Met deze opgave ging de buyer group voeding in de zorg aan de slag. Met als doel dat het inkopers helpt bij het maken van duurzamere keuzes bij het inkopen van voeding.

    In de buyer group voeding in de zorg werkten zorgaanbieders die voedsel inkopen en hun toeleveranciers aan een marktvisie waarin zij voor medewerkers, bezoekers, patiënten en bewoners een ambitie neerlegden rondom eiwittransitie. Met de eiwittransitie wordt de overgang van dierlijke eiwitten naar meer plantaardige eiwitten bedoeld. 

    Eiwittransitie in de zorg 

    De ambitie voor bezoekers, medewerkers, patiënten en cliënten zijn uitgewerkt in inkoopcriteria die zorginstellingen kunnen opnemen in hun inkoop- of aanbestedingsstukken. Daarnaast zijn er algemene uitgangspunten die relevant kunnen zijn om mee te nemen in het inkoopproces. Deze onderscheiden in vier thema’s: gezondheid, circulair inkopen, dialoog en samenwerking en milieu.  

    Parallel aan de buyer group deed CE Delft onderzoek naar de kosten van voeding in een ziekenhuis, met daarbij de milieu-impact meegenomen in de prijs. En naar de winst die te behalen valt door andere dierlijke, en meer plantaardige, eiwitten in te kopen. Deze analyse is gebruikt als input voor de marktvisie. 

    Marktvisie

    De resultaten van het onderzoek en een overzicht van de eisen en gunningscriteria zijn opgeschreven in de marktvisie en die is vanaf nu beschikbaar. De buyer group gaat verder aan de slag met de zorgaanbieders en andere instanties die voeding inkopen om hen te begeleiden bij de implementatie van de marktvisie bij volgende inkooptrajecten en/of aanbestedingen.  

    Interesse om aan te sluiten bij deze groep?

    De buyer group is interessant voor zorgaanbieders en organisaties die voeding inkopen én waarbij gezondheid een belangrijk thema is. Neem dan contact op via hallo@ikwilcirculairinkopen.nl.    

    Luister nu: het verhaal van circulair inkopen met Ailin Haijer en Suzanne van Haren

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.

    We gebruiken jouw gegevens alleen om jouw aanmelding te verwerken en contact met je op te nemen.