10 circulaire boekentips

Laatst geupdate:
Index

    Tien boekentips voor een duurzamer bestaan voor in huis en binnen je eigen organisatie:

    De kleine Circulaire economie voor Dummies door Rozanne Henzen

    Het doel van de Rijksoverheid is een volledig circulair Nederland in 2050. Belgische ministers stelden een lijst met 21 maatregelen op om nog eerder een circulair België te realiseren. Maar wat is eigenlijk een circulaire economie? En waar begin je? ‘De kleine Circulaire economie voor Dummies’ is een toegankelijk boek voor iedereen die meer wil weten over een circulaire economie, die behoefte heeft aan een heldere uitleg en die op zoek is naar tips en tricks om de principes ervan zelf in praktijk te brengen.

    Hoe gaan we dit uitleggen door Jelmer Mommers

    We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. Maar de grote omwenteling is begonnen. In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte.Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

    Donuteconomie door Kate Raworth

    Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt. In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.

    Het Zero Waste Project door Nicky Kroon

    Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. In Het Zero Waste Project delen ze hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!

    Material Matters door Thomas Rau

    Material Matters is een spannende ontdekkingstocht naar hoe we nadenken over onze rol op aarde. In negen hoofdstukken vol aansprekende voorbeelden werken Thomas Rau en Sabine Oberhuber stapsgewijs toe naar een nieuw economisch model. Een wereld waarin de consument niet langer ‘eigenaar’ maar ‘gebruiker’ is, materialen rechten krijgen en afval verleden tijd is. Een utopie? Daar lijkt het niet op: Material Matters schetst het model dat deze revolutie mogelijk maakt. Met diverse cases tonen Rau en Oberhuber aan dat een toekomstbestendige wereld weleens dichtbij zou kunnen liggen.

    What We Think About When We Try Not To Think About Global Warming door Per Espen Stoknes

    Hoe meer we weten over klimaatverandering, hoe groter het verzet lijkt het wel. Dat is geen toeval. Stoknes legt uit waarom ons brein de grootste vijand is voor klimaatactie en zet verschillende psychologische barrières uiteen. Maar daar blijft het niet bij: Stoknes beschrijft ook oplossingen voor hoe we wél over klimaatverandering moeten praten om zoveel mogelijk mensen tot klimaatactie te inspireren. 

    The Human Planet door Simon L. Lewis & Mark A. Maslin

    Hoe meer we weten over klimaatverandering, hoe groter het verzet lijkt het wel. Dat is geen toeval. Stoknes legt uit waarom ons Lewis en Maslin zetten uiteen hoe het is gekomen dat de mens over de aarde is gaan heersen en wat de Antropoceen, een geologisch tijdperk, precies inhoudt. Voor sommigen betekent de Antropoceen een periode waarin de mens controle heeft over de natuur en haar bronnen, voor anderen is dit slechts een illusie. Er wordt met behulp van wetenschap, filosofie en politiek gekeken naar hoeveel en wat voor impact de mens op de natuur heeft gehad door de eeuwen heen.

    CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat! door Rob van der Rijt

    Het verlagen van de energiekosten, voldoen aan wet- en regelgeving én bijdragen aan het tegengaan van verdere klimaatverandering. Belangrijke redenen voor jou als organisatie om te starten met CO2-neutraal ondernemen. Het besparen en duurzaam opwekken van energie is zowel goed voor de planeet als voor jouw eigen portemonnee. Dat zul je ontdekken in dit boek, dat je praktisch en met veel voorbeelden helpt om de eigen bedrijfsvoering vandaag al te verduurzamen.

    This Changes Everything door Naomi Klein

    Naomi Klein’s nieuwe internationale bestseller This Changes Everything is een must-read over onze toekomst. Vergeet alles wat je denkt te weten over de opwarming van de aarde. Het gaat niet om carbon – het gaat om kapitalisme. Het goede nieuws is dat we deze crisis kunnen aangrijpen om ons economische systeem te transformeren en iets radicaal beters op te bouwen.

    Don’t Even Think About It door George Marshall

    Van de oprichter van het Climate Outreach and Information Network, een baanbrekende kijk op de meest urgente vraag van onze tijd: waarom negeren we, ondanks wetenschappelijk bewijs, klimaatverandering nog steeds? Lees dit boek en denk erover na. ‘’De meesten van ons erkennen dat klimaatverandering echt is, maar we doen niets om het te stoppen. Wat is het psychologische mechanisme dat ons in staat stelt te weten dat iets waar is, maar te handelen alsof het niet waar is? ‘’ Aldus George Marshall.

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.