Slim samenwerken loont: duurzaam en lokaal voedsel voor zorgcatering op Texel

Laatst geupdate:
Index

  De Noord-Hollandse zorgverlener Stichting Omring gaat voor een gezonde omgeving waarbij duurzaam eten en drinken centraal staat. Op Texel gaan ze het ‘Groene Verpleeghuis’ opzetten: een groene, circulaire, gezonde en sociale woon-zorglocatie.

  Invulling van de opgave

  • Opdrachtgever: Stichting Omring
  • Project: bouw van circulaire en groene woon-zorglocatie
  • Aanbestedingsprocedures: Private inkoop
  • Gunning: zomer 2021

  Stichting Omring biedt onder andere thuiszorg, revalidatie en woonvormen op maat. De zorgstichting heeft dus veel aandacht voor de patiënten, maar denkt daarbij ook aan klimaat en milieu.


  Omring werkt namelijk aan een duurzame catering met lokale producten, in het kader van hun ‘Groene Verpleeghuis’. Deze woon-zorglocatie op Texel wordt groen, circulair, gezond en sociaal.


  Voor de toelevering van de lokale producten werkte Omring samen met het platform I Love Texel. Dit platform verbindt ondernemers en agrariërs met onder andere de grootkeukens op het eiland.

  Door deze factoren werd dit project een succes

  • Vraag en aanbod bij elkaar gebracht met een handig platform

  De ouderenzorg en lokale ondernemers op Texel bleken elkaar goed te kunnen gebruiken. Omring had vraag naar gezonde en duurzame voeding, lokale agrariërs en ondernemers hadden daarvoor het aanbod. Een ondernemer bracht de partijen vervolgens bij elkaar. Zodoende ontstond het platform I Love Texel.

  • Als impactvolle organisatie het voortouw nemen

  Zorgorganisatie Omring heeft een belangrijke rol op Texel, als een van de grootste werkgevers van het eiland. Investeren in de onderlinge relatie was dus waardevol voor zowel de lokale voedselproducenten als de organisatie zelf.

  • Warme band onderhouden met partners

  Veel aandacht ging uit naar de relatie met lokale ondernemers. Hier is continu in geïnvesteerd. Met succes, want door de goede de relatie hielpen beide partijen elkaar verder.

  Tips voor vergelijkbare projecten

  1. Vind een gemeenschappelijk doel met stakeholders
   Woon-zorglocaties hadden een vraag met de bereiding van eten en drinken. Lokale ondernemers zorgen op hun beurt voor het aanbod. Een win-winsituatie dus. Creëer een doel waar je allebei van profiteert.
  1. Denk aan wederzijdse afhankelijkheid bij lokaal inkopen
   Op Texel speelt een wederzijdse afhankelijkheid tussen de zorgorganisatie en de ondernemers. Voor lokale begrippen zijn de afgenomen volumes hier namelijk groot. Dit brengt risico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor de continuïteit in de bedrijfsvoering. Ook al speelt dit minder bij jouw project: ga er bij zo’n situatie in vertrouwen mee om en investeer in elkaars wereld.
  1. Ga actief op zoek naar geschikte samenwerkingspartners
   Kijk hoe die partners kunnen bijdragen aan eigen duurzaamheidsambities. Inspireer hierin tegelijkertijd andere organisaties om actief te werken aan maatschappelijke verantwoordelijkheden. 

  Meer weten over dit project?

  Video: Een korte informatieve video over de opzet van Het Groene Verpleeghuis in Texel

  Nu zelf aan de slag?

  Vind jouw volgende stap met ons stappenplan circulair inkopen.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.