Flink minder CO2-uitstoot bij de productie van verkeersborden mogelijk 

Laatst geupdate:
Index

    Gemeenten in de regio Amsterdam werken samen om de milieubelastende verkeersborden in de regio te vervangen door circulaire varianten. 

    Invulling van de opgave

    • Opdrachtgever: Gemeente Zaanstad, samen met de gemeenten Almere en Gooise Meren 
    • Project: leveren van verkeersborden (en toebehoren) 
    • Aanbestedingsprocedure: Europees openbaar 
    • Gunning: februari 2021

    Traditionele aluminium verkeersborden: je denkt er misschien niet over na, maar bij de productie daarvan wordt het milieu flink belast. Het energieverbruik is hoog en er zijn fossiele brandstoffen nodig bij de productie. 

    Daarom zetten de gemeenten Zaanstad, Almere en Gooise Meren samen een functionele vraag in de markt. Het doel? CO2-uitstoot te verminderen door verkeersborden in te kopen die duurzamer zijn dan de traditionele exemplaren. 

    Gerealiseerde impact van het project

    • Hergebruikte borden: 80%
    • Biobased borden: 20%
    • Verwachte besparing CO2-uitstoot: 180.340 kilo, over een periode van 4 jaar 

    Deze drie factoren maakten dit project tot een succes

    • Focus op bestaande materialen 
      De betrokken gemeenten legden in de uitvraag de focus op bestaande materialen. Die keuze pakte goed uit: de productie van verkeersborden levert nu een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot op. 
    • Inzicht door plenaire dialoogronde  
      In het voortraject organiseerden de gemeenten een plenaire marktconsultatie. Dat bleek een slimme zet: niet alleen gaf de sessie inzicht in de haalbaarheid van de gestelde eisen en wensen, maar ook in manieren om de uitvraag concreet te maken. 
    • Schaalgrootte door gezamenlijk inkopen 
      Doordat de verschillende gemeenten samenwerken, creëren ze een grotere opdracht. De winnende leverancier krijgt door de gegarandeerde afname een sterkere prikkel om te investeren in duurzame keuzes. 

    Tips voor een vergelijkbaar project

    1. Zorg voor focus in de uitvraag. 
      Circulaire ambities kunnen heel breed zijn. Maar breed uitvragen levert meestal weinig op. Maak daarom keuzes: welke thema’s zijn belangrijk, en waarom? Marktpartijen weten dan wat ze moeten aanbieden én kunnen uitvoerbare offertes opstellen. 
    1. Houd grip op de financiën. 
      Kies bijvoorbeeld voor een plafondbedrag: een maximumbedrag voor de opdracht. Zo zorg je ervoor dat leveranciers met hun duurzame voorstel niet over het beschikbare budget heen gaan. 
    1. Denk goed na over wat er in het contract moet staan. 
      Betrek de contractmanager vroeg in het proces. Die kan je adviseren over hoe je het contract opstelt om de duurzame ambities veilig te stellen. Het is bijvoorbeeld slim om in het contract te zetten wat de leverancier per contractjaar moet realiseren. Daardoor vergroot je de kans dat de leverancier zijn beloften nakomt. 

    Meer weten over dit project?

    Nu zelf aan de slag? 

    Vind jouw volgende stap met ons stappenplan circulair inkopen. 

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.