Gemeenten inspireren gemeenten om de volgende stap te zetten naar een circulaire openbare ruimte. Dat was de doelstelling op het derde Circulaire Openbare Ruimte Congres in Leiden op 19 en 20 juni. Tijdens het congres stond het delen van kennis, ervaringen en best practices centraal. Het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen(VCI) verzorgde als kennispartner een workshop over circulair inkopen. In dit artikel lees je meer over deze workshop.
Als we de transitie naar een volledig circulaire economie willen versnellen, dan vraagt dat om een verandering in de manier waarop we onze producten en materialen produceren, gebruiken en hergebruiken. Tijdens de workshop gingen de deelnemers in gesprek om gezamenlijk antwoorden op de volgende vragen te vinden: Hoe kan inkoop aan deze doelstelling bijdragen? Wat zijn de uitdagingen? En hoe kan het inkoopinstrument als prikkel fungeren om samenwerking in productieketens te bevorderen? Tijdens de workshop bleek dat er helaas nog beperkt circulair wordt ingekocht, maar samen met de deelnemers werd er geconcludeerd dat er veel mogelijkheden zijn. Deelnemers constateerden dat inkoop een krachtig en belangrijk instrument is in de versnelling naar een circulaire economie. Alle Nederlandse overheden creëren namelijk gezamenlijk tussen de 85-100 miljard aan overheidsuitgaven! Daarnaast werd aan de hand van een praktische oefening: ‘Teken de keten’ verkend wat circulair inkopen precies inhoudt en welke circulariteitsstrategieën vanuit het R-ladder model toegepast kunnen worden.
In de praktische oefening ‘teken de keten’ nam een groep de keten van ‘textiel’ onder de loep. Een complexe en wereldwijde keten, waar een hogere circulariteitsstrategie grote impact kan hebben. Aan het einde van de keten bevindt zich de consument, die invloed kan uitoefenen door te consuminderen, kleding langer te blijven dragen door reparatie en door meer te delen en te ruilen. Andere groepen onderzocht het eindproduct ‘straatbank’ en ‘verkeersbord’. Bij beide groepen kwamen de termen ‘repurpose’ en ‘re-use’ naar voren (circulariteitsstrategieën uit de R ladder), waarbij de inkoper een essentiële schakel is.
Tot slot werd het belang van samenwerking in circulaire inkooptrajecten aangehaald; creëer een win-win situatie, blijf met elkaar in gesprek en bouw aan een lange termijn relatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dat vraagt om een contract dat gebaseerd is op samenwerking en ontwikkeling. Hoewel dat als open deur mag klinken, was iedereen het erover eens dat dit in de praktijk soms best een uitdaging is. We sloten de workshop af met de bekende uitspraak: “Coming together is a beginning, staying together is progress, and working together is success,” van Henry Ford.
Het Circulaire Openbare Ruimte Congres in Leiden brengt gemeenten samen om te praten over de toekomst van een circulaire economie. Gedurende twee dagen werden presentaties gegeven, workshops gehouden en netwerkmogelijkheden geboden. Allemaal met het doel om gemeenten te inspireren en te ondersteunen in hun transitie naar circulariteit. Het congres bood inzichten in de laatste ontwikkelingen, uitdagingen en kansen binnen de circulaire economie en benadrukte het belang van samenwerking en innovatie. Meer weten over het Circulaire Openbare Ruimte Congres? Lees hier meer.
Het VCI is een samenwerking tussen PIANOo, Rijkswaterstaat, MVO Nederland en NEVI en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.