Terugblik Netwerkmiddag 1 november 2023: Versnellen naar een circulaire economie

Laatst geupdate:
Index

  Op 1 november 2023 was het zover: de netwerkbijeenkomst van het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen. Bij het versnellen naar een circulaire economie kunnen we inkoop inzetten als middel. Welk gedrag speelt hierbij een rol? Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, is een herziening van de manier waarop we materialen produceren, gebruiken en hergebruiken cruciaal. Hoe kan inkoop hieraan bijdragen? Wat kunnen we leren van de praktijk? Welke uitdagingen liggen er nog? En hoe creëer je de gedragsverandering om circulair inkopen te laten slagen? Dit waren de onderwerpen van discussie tijdens de netwerkmiddag.  

  Succesvolle dag

  De deelnemers waren niet alleen aanwezig, maar ze brachten ook enthousiasme en waardevolle inzichten met zich mee. Aan het einde van de dag deelden enkele deelnemers hun reacties, die de positieve sfeer van de dag perfect weerspiegelden: 

  Fijn om met pioniers bij elkaar te zijn en met elkaar in gesprek te gaan.”
  “Lekker concreet samen aan het werk geweest.”
  “Ik weet nu welke stap ik vandaag al kan zetten.

  Versnelling naar een circulaire economie

  De middag bleek een groot succes. Het thema van de dag was gericht op de versnelling van de overgang naar een circulaire economie, waarbij inkoop een cruciale rol speelt, terwijl we ons afvroegen welke impact ons gedrag heeft op dit proces. Hildegaard Bongarts van YouFacilitate heeft deze dag in goede banen geleid.

  In het teken van gedragsverandering

  De netwerkmiddag op 1 november was interactief en rijk aan inspiratie. Sprekers deelden hun kennis en ervaring en er waren tal van samenwerkingsopdrachten en boeiende gesprekken tussen de deelnemers. De middag stond in het teken van gedragsverandering, wat essentieel is voor de succesvolle implementatie van circulair inkopen.

  Presentatie Jeroen over gedragsverandering
  Presentaties tijdens de netwerkmiddag

  De sprekers

  De eerste spreker, Jeroen van Alphen van Rijkswaterstaat, nam ons mee in de wereld van gedragsverandering. Na enkele groepsdiscussies volgde een gezamenlijke presentatie van Monique Ruiter (Rijkswaterstaat) en Annemarie Schoormans (Albron) over circulaire inkoop van catering. Clarette Bonebakker deelde haar praktijkcase over het bedrijf Paardekooper, waarbij ze de rol van gedrag belichtte in de overgang naar een duurzamere koffiebekeroplossing. Opnieuw gingen de deelnemers in groepjes aan de slag met de praktijkcases, voordat de dag werd afgesloten met een inspirerende presentatie van Michel van Kats van MVO Nederland over Transitietaal.

  Enkele takeaways

  • Gedragsverandering: 95% van de besluiten vinden in ons onbewuste plaats, dus werk met een interventiestrategie als je gedrag wilt veranderen.
  • Voor grote verandering, zoals de vegetarische catering van Rijkswaterstaat, is het belangrijk dat je als opdrachtgever en -nemer samen het verhaal neerzet en uitdraagt op basis van beleid.
  • Als je bezig gaat met de implementatie van herbruikbare koffiebekers, is het van belang dat je het gehele proces van de keuze, tot inkoop, tot gebruik, het wassen en de einde levensduur van het object analyseert om de juiste keuzes te maken.
  • Kijk uit met moeilijk taalgebruik en probeer eens gebruik te maken van beeldspraak als het écht een complex onderwerp betreft.

  Op naar een duurzamere toekomst

  Het was een dag vol inspiratie, inzichten en waardevolle interactie. Onder het credo ‘grote transities met kleine stappen’ heeft ook deze bijeenkomst ons een stap dichter bij de circulaire economie gebracht, waarbij inkoop een sleutelrol speelt. We kijken ernaar uit om samen met alle betrokkenen verdere stappen te zetten in deze boeiende reis naar een duurzamere toekomst.

  Evenementen en webinars

  Kijk regelmatig op onze website, op deze pagina, om op de hoogte te blijven van evenementen. Of abonneer je op onze nieuwsbrief.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.