Naast circulaire producten, zijn er ook circulaire verdienmodellen. Deze stimuleren producenten om circulair te handelen. Zo’n verdienmodel is een handig middel, maar zeker geen doel op zich. Het is namelijk niet voor elke productgroep of organisatie geschikt. Maar wanneer het wél past, kan het precies de juiste prikkel zijn om de circulaire economie een flinke impuls te geven.
Circulaire verdienmodellen
Bij een circulair verdienmodel kopen eindgebruikers geen producten, ze betalen alleen voor de diensten ervan. Dit noemen we ook wel product-as-a-service. Een circulair verdienmodel stimuleert producenten om circulair te ontwerpen en produceren. Immers: als producten van jou blijven, wil je dat ze zo lang mogelijk meegaan. Op die manier komt functionaliteit weer boven prijs te staan.
Er zijn verschillende circulaire verdienmodellen. Deze vier zien we het meest:
In de praktijk zien we dat de term product-as-a-service als verzamelnaam wordt gebruikt voor pay-per-use, verhuur en lease. Koop-terugkoop wordt als een apart verdienmodel gezien.
Theoretisch klinken circulaire verdienmodellen ideaal. Waarom is het circulaire verdienmodel dan nog niet overal ingevoerd? “De ongemakkelijke waarheid is dat aankoop van een product op dit moment nog vaak goedkoper is dan een huur- of leaseconstructie,” stelt Marijn Polet, expert op circulaire verdienmodellen bij Copper8 – adviesbureau in duurzaamheid.
“Als gevolg van onze fiscale spelregels heeft een circulair model een hoger risicoprofiel dan traditionele verkoopmodellen. Daardoor is een circulair model financieel vaak minder aantrekkelijk voor de producent. En dat leidt weer tot een hogere productprijs voor de klant.”
Marijn Polet, expert circulaire verdienmodellen bij Copper8
Dat heeft verschillende redenen:
Iets anders om rekening mee te houden als producent: je levert niet alleen meer producten, maar bent ineens ook een serviceorganisatie. Je moet je bedrijf anders inrichten en zo’n verandering kost tijd en energie.
Bedrijven die een circulair verdienmodel initiëren, doen dat vooralsnog dus om andere redenen dan financiële winst. “We zien dat as-a-servicemodellen juist werken vanwege het ontzorgende karakter,” licht Wouter de Wolf toe, marketing manager van Signify – bekend van light-as-a-service.
“Klanten willen vooral ontzorgd worden. Duurzaamheid speelt daarbij een minder sterke rol, al kunnen de hogere duurzaamheidsprestaties de uitrol van het model wel versnellen.” Een circulair verdienmodel is alleen geen garantie op een hogere duurzaamheidsprestatie. “Het zorgt vooral voor de juiste prikkels om op termijn duurzamer te gaan werken,” stelt Wouter.
Voorbeelden van circulaire verdienmodellen voor consumenten zijn Auping – dat bedden least via Bedzzzy – en Mud Jeans, die haar broeken verhuurt.
Circulaire verdienmodellen brengen voors en tegens met zich mee. Al lijken de voordelen het toch langzaam te gaan winnen van de nadelen, want de interesse voor circulaire modellen groeit. Zowel vanuit publieke als private partijen.
“Bij Signify zien we momenteel bijvoorbeeld een sterke toename in circulaire uitvragen voor straatverlichting,” vertelt Wouter. “Grappig genoeg komen die momenteel vooral vanuit België. Waar Nederland de afgelopen jaren vooropliep, zien we de vraag nu ook in andere landen toenemen.”
In Nederland was Schiphol een van de eerste partijen die light-as-a-service inkocht. Recente voorbeelden uit een andere sectoren zijn:
Werken met een circulair verdienmodel heeft niet alleen impact op producenten. Ook opdrachtgevers moeten rekening houden met dat inkopen met een circulair verdienmodel anders is dan op de traditionele manier.
Door als opdrachtgever te kiezen voor inkopen met een circulair verdienmodel, kun je de transitie naar de circulaire economie een zetje geven. Deze drie tips van Marijn en Wouter helpen je op weg:
Meer weten over hoe je een circulair verdienmodel toepast? Check het Stappenplan Circulair Inkopen.
Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.