Laptops, tablets en smartphones e-waste-neutraal: het kan 

Laatst geupdate:
Index

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) sloot een raamovereenkomst af voor circulaire ICT-hardware. Nu kan de hele Rijksoverheid e-waste-neutraal inkopen. 

  Opbouw & resultaat van de aanbesteding 

  Het ministerie van EZK bundelde de vraag vanuit alle afdelingen van de Rijksoverheid en besteedde het project aan (Europees openbaar). Belangrijke pijlers: 

  • een langere levensduur 
  • hoogwaardige recycling 

  Na de aanbesteding sloot het ministerie een raamovereenkomst af per cluster van productgroepen. Het ministerie ging in zee met leveranciers die meerdere merken aanbieden (re-sellers). Dat heeft als voordeel dat als een specifiek product niet leverbaar is, de leverancier uit de eigen voorraad een alternatief kan aanbieden. Bij contracteren van de re-sellers heeft het ministerie voor 50 procent gegund op kwaliteit (waarvan 90 procent op duurzaamheid). 

  Impact van het project

  De opdracht werd gegund in juli 2021. Het resultaat? Alle nieuwe laptops, tablets en smartphones van de Rijksoverheid zijn nu e-waste neutraal (TCO Certified E-waste Compensated). In 2021 ging het om 13.527 apparaten. Dit betekent:

  • 4.400 kilo minder e-waste 
  • 46.000 kilo minder CO2-uitstoot  
  • gerecyclede grondstoffen:
   goud: 1,5 kilo 
   koper: 5.700 kilo 
   zilver: 15,5 kilo 
  • palladium: 0,6 kilo 

  Deze 3 factoren maakten dit project een succes 

  1. Rijksbreed inkopen met een raamcontract 
   Door de ICT met een raamcontract rijksbreed in te kopen, kan het ministerie de duurzaamheid bewaken van grote hoeveelheden ingekochte ICT-hardware. 
  1. Ambities bepalen met marktverkenning en -consultatie 
   Het ministerie organiseerde eerst een 1-op-1-marktverkenning. Zo kon het samen met verschillende marktpartijen uitgebreid haar ambities bepalen. Deze zijn vervolgens getoetst in een formele marktconsultatie. 
  1. Ambities vertalen naar concrete en meetbare eisen 
   Het ministerie heeft de ambities vertaald naar concrete en meetbare eisen. Op die manier kan het ministerie de duurzaamheid van het project op een objectieve manier toetsen en monitoren. Voor de inkoop van hardware werkte het ministerie bijvoorbeeld met een certificering op duurzaamheid voor leveranciers. 

  Tips voor een vergelijkbaar project 

  1. Groot volume inkopen? Gebruik het als leverage. 
   Een grote vraag is interessant voor de markt. Gebruik dit als leverage: daag de markt uit om mee te gaan in een hoge duurzaamheidsambitie. 
  1. Leer van elkaar
   Durf met de marktpartijen in gesprek te gaan over de mogelijkheden en ambities. Stel je kwetsbaar op. En neem de marktpartijen op tijd mee in de ambities, zodat zij de ruimte hebben om hierop in te spelen.  
  1. Ontzorg de uitvoerende inkopers
   Als je een raamcontract afsluit, zijn veel voorwaarden al vastgelegd. Dit maakt het inkoopproces relatief simpel. Tegelijkertijd is een raamcontract een goede manier om duurzaamheid organisatiebreed te bewaken. 

  Meer over hardware en circulair inkopen

  Nu zelf aan de slag? 

  Vind jouw volgende stap met ons stappenplan circulair inkopen. 

  Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief en dan houden we je in de toekomst op de hoogte over nieuws, tips en events rondom circulair inkopen.